Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Onder het maaiveld

Fascinerende kijk op een vrijwel onzichtbare wereld: het leven onder de grond. Zonder al die organismes kunnen we ook bovengronds niet bestaan. Van de maker van De wilde stad.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Onder het maaiveld

Verbazingwekkend hoe het ook klinkt, heel veel leven op aarde is voor de meeste mensen onzichtbaar en dus onbekend. Natuurfilmmaker Mark Verkerk, die eerder De nieuwe wildernis en De wilde stad maakte, wil in zijn nieuwe film die wereld zichtbaar maken – de wereld van het ondergrondse leven. Daar vind je wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën en talloze andere organismes; één theelepel gezonde grond bevat meer organismes dan er mensen op aarde zijn.

Verkerk laat in zijn film niet alleen zien hoe die wereld eruitziet, hij brengt ook in beeld hoe al dat leven ondergronds met elkaar communiceert. En hoe die ondergrondse wereld in relatie staat tot wat bovengronds leeft, hoe de één niet zonder de ander kan. Duidelijk is dat we op een belangrijk punt zijn aangekomen in onze omgang met de bodem, want willen we voorkomen dat die dor en steriel wordt, dan kunnen we niet op dezelfde voet blijven doorgaan met onze landbouw, industrie en onstilbare consumptiedrang.

de Volkskrant

Fascinerende nieuwe documentaire van De nieuwe wildernis-regisseur Verkerk