Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Dicht bij Vermeer - Docupodium

Het Rijksmuseum in Amsterdam organiseert in 2023 de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. Suzanne Raes laat zien hoe die tot stand is gekomen. Na afloop: interview met de regisseur.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Dicht bij Vermeer

In 1902 bracht de beroemde Franse schrijver Marcel Proust een bezoek aan het Mauritshuis in Den Haag. Daar kwam hij oog in oog te staan met het Gezicht op Delft van Johannes Vermeer. Het schilderij maakte een verpletterende indruk; dit was in zijn ogen “het mooiste schilderij ter wereld”.

Vermeer (1632-1675) heeft een klein maar heel bijzonder oeuvre nagelaten, met ingetogen vaak verstilde voorstellingen, neergezet in een onnavolgbaar mooi kleurenpalet, waarbij vooral het gebruik van geel en blauw in het oog springt. Reden voldoende voor het Rijksmuseum in Amsterdam om in 2023 de grootste overzichtstentoonstelling ooit te organiseren.

In deze film brengt filmmaker Suzanne Raes in beeld hoe deze tentoonstelling tot stand is gekomen. Hoe is het de betrokken conservatoren gelukt al die Vermeer-schilderijen naar Nederland te krijgen? Ze kijkt vooral naar de rol van Vermeer-kenner en conservator Gregor Weber, voor wie deze tentoonstelling de absolute bekroning en tegelijk het sluitstuk is van zijn carrière.

Regisseur Suzanne Raes en cameraman Victor Horstink zijn bij deze voorstelling aanwezig, en zullen na afloop worden geïnterviewd door filmmaker Peter Delpeut.