Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Magician

Hypnotiseur en illusionist Albert Vogler is met zijn gezelschap op weg naar Stockholm. De autoriteiten zijn huiverig: is hij een charlatan?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Magician

Zweden, 19e eeuw: hypnotiseur en illusionist Albert Vogler is met zijn Magnetisch Gezondheidstheater bijna in Stockholm gearriveerd. Hij en de andere leden van zijn gezelschap, onder wie zijn grootmoeder, zijn vrouw en de charismatische assistent Tubal, beschikken over magische, magnetiserende krachten. De autoriteiten, aangevoerd door minister van Volksgezondheid Dr. Vergerus, staan daar nogal wantrouwig tegenover en zijn ervan overtuigd met een charlatan dan wel kwakzalver te maken te hebben. Ze eisen dat hij eerst maar eens aan hen laat zien wat hij kan, voordat hij in de stad mag optreden. Aanvankelijk laat hij de sceptici versteld staan…

Bergman werkte graag met vaste acteurs, zoals Max von Sydow, die in deze film te zien is als Albert Vogler. Bewegend tussen symbolische dromen en realisme vertelt Bergman een verhaal over hoe kunst zich tot de werkelijkheid verhoudt, en wetenschap tot (bij)geloof.