Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Virgin Spring

Karin en haar stiefzus Ingeri ondernemen in het Zweden van de 14e eeuw een noodlottige tocht naar een kerk. Verhaal over jaloezie, wraak en vergeving.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Virgin Spring

Zweden, 14e eeuw: de tot het christendom bekeerde Christian Per Töre (Max von Sydow) stuurt zijn dochter Karin op pad om kaarsen naar een kerk te brengen, een dagreis verderop. Ze gaat samen met haar stiefzus Ingeri, die heimelijk nog in Odin gelooft, maar onderweg scheiden hun wegen. Karin ontmoet drie herders die haar voor een maaltijd uitnodigen. Karin accepteert de uitnodiging, maar wordt verkracht en vermoord, en de drie stelen haar bezittingen. Later zoeken zij, zonder dat te weten, onderdak bij het huis van de vermoorde Karin. Als ze aan de moeder Karins kleding proberen te verkopen, komt de waarheid aan het licht – met alle gevolgen van dien.

Dit verhaal over geloof, twijfel, onschuld, wraak en vergeving is gebaseerd op de 13e-eeeuwse Zweedse ballade Töres döttrar i Wänge. Destijds werd de film in sommige landen vanwege de verkrachtingsscène als controversieel beschouwd, niettemin was de kritische waardering groot, getuige de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film, waarmee deze o.m. bekroond werd.