Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Klondike

Op 17 juli 2014 wordt de MH17 uit de lucht geschoten. Irka en Tolik wonen in het gebied waar de brokstukken liggen. Het is er heel gevaarlijk, maar de zwangere Irka wil niet vluchten.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Klondike

17 juli 2014 staat te boek als een van de zwartste dagen in de luchtvaartgeschiedenis. Die donderdag werd Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), die van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog, boven het oosten van Oekraïne, uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten. Niemand van de 298 inzittenden overleefde de crash. 17 juli 2014 is tevens de dag waarop Klondike begint.

Op het land bij de boerderij van Irka en Tolik ligt een brokstuk van het neergeschoten vliegtuig. Bovendien heeft een slecht gerichte raket van de separatisten een groot gat in hun huis geslagen. Vluchten ligt voor de hand, maar juist vanwege de noodlottige gebeurtenissen wil de hoogzwangere Irka in de woning blijven. Haar licht ontvlambare echtgenoot vindt echter dat een vrouw in haar toestand zo snel mogelijk uit het oorlogsgebied moet vertrekken.

De Oekraïense regisseur Maryna Er Gorbach, die zelf het scenario schreef, voltooide deze veelbekroonde film in januari 2022, vlak voor de Russen haar land binnenvielen.

de Volkskrant

Verpletterend Oekraïens anti-oorlogsdrama