Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Joyland - Queer Pioneers

De werkloze Haider uit Pakistan vindt een baan als danser bij transvrouw Biba. De twee beginnen een verhouding, wat niet zonder gevolgen blijft. Winnaar Queer Palm, Cannes 2022. Met voorgesprek.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Joyland

De Pakistaanse Haider is al geruime tijd werkloos. In plaats daarvan helpt hij mee in het grote huishouden dat gevormd wordt door zijn bejaarde, traditionele vader, het gezin van zijn broer en zijn eigen vrouw Mumtaz. Zij werkt met veel plezier als schoonheidsspecialist, maar die baan moet ze opgeven als Haider zelf eindelijk werk vindt. Hij is aangenomen door transvrouw Biba om als achtergronddanser met haar op te treden in een exotische nachtclub. Biba oefent een grote aantrekkingskracht op hem uit en al snel wordt hij verliefd op haar; de twee beginnen een verhouding. Tegelijk eist zijn vader dat hij nou eens voor (mannelijk) nageslacht moet zorgen. Als Mumtaz zwanger wordt, is dan ook iedereen blij, behalve zijzelf en Haider.

Regisseur Saim Sadiq biedt in zijn debuutfilm verrassend inzicht in hoe in Pakistan de sociale verhoudingen en die tussen de seksen liggen, zonder te vervallen in schematisch ‘goed-en-kwaad-denken’. Het resultaat, een genuanceerd en poëtisch verhaal, leverde hem o.m. de Queer Palm in Cannes op.

In het voorgesprek spreekt Queer Pioneers-curator Renske Diks met schrijver en journalist Haroon Ali. In 2020 bracht deze zijn eerste boek Half uit over zijn Pakistaanse afkomst, zijn vader en de zoektocht naar de verhouding tussen de verschillende dimensies van zijn identiteit.