Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Lazzaro felice

Even magische als realistische vertelling over het afgelegen Italiaans dorpje Inviolata waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Maar natuurlijk staat de tijd niet stil.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Lazzaro felice

De tijd lijkt te hebben stilgestaan in het afgelegen dorpje Inviolata (Italiaans voor 'ongeschonden'). In de kleine gemeenschap van tabaksboeren werkt men zoals men dat al eeuwen doet. De verhoudingen zijn feodaal: er zijn 'horige', onbetaalde boeren, en er is de markiezin Alfonsina de Luna (Nicoletta Braschi), die haar tabaksplantages met harde hand bestiert. De boeren heeft ze wijsgemaakt dat dit is zoals het hoort. Op hun beurt maken de boeren eindeloos misbruik van de goedheid van de jonge Lazzaro, die nooit te beroerd is een rotklus op te knappen. Als hij bevriend raakt met de zoon van de markiezin, Tancredi, wordt alles anders… alles.

De succesvolle regisseur Alice Rohrwacher, de zus van actrice Alba (die in ook deze film als Antonia is te zien) , vertelt een wonderlijk en letterlijk tijdloos verhaal waarin magie heel vanzelfsprekend samenvalt met het aloude Italiaanse neorealisme. Winnaar prijs voor Beste Scenario, Cannes 2018.

de Volkskrant

Lazzaro felice zit vol kritiek op Italië’s heden en verleden, maar is tegelijk licht, elegant en simpel.

Trouw

(...) fabelachtige vertelling (...)