Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Artist - Woe is Watching

Verrukkelijke en veelbekroonde hommage aan het Hollywood van de jaren '20. George Valentin, de grote ster van de zwijgende film, ziet zijn carrière bergafwaarts gaan als de geluidsfilm zijn intrede doet. 
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Jeroen Woe and Eva Crutzen present: The Artist

The Artist

In de jaren 20 beleefde Hollywood de overgang van stille film naar geluidsfilm. Voor sommige van de toenmalige sterren pakte dat heel verkeerd uit, zo konden we onlangs nog zien Damien Chazelle’s Babylon. Die overgang staat ook centraal in het Franse The Artist van Michel Hazanavicius, een briljante ode aan de stille film, stijlvast gemaakt in zwart-wit en zonder dialogen. Het leverde hem talloze prijzen op, waaronder vijf Oscars.

Hollywood, 1927: George Valentin (Jean Dujardin) is knap, charismatisch en een heel goede danser. Hij is de grote ster van de 'zwijgende' film. Wanneer de geluidsfilm echter zijn intrede maakt, raakt de carrière van George in het slop. Drank en armoede brengen hem verder in de problemen. De carrière van de opkomende jonge actrice Peppy Miller (Bérénice Bejo) schiet juist als een raket omhoog. Zij helpt George om terug te keren op het witte doek en spoort hem aan danser te worden. Samen proberen zij de weg naar de top te vinden.

Eva Crutzen (Maastricht, 1987)

Een studie Rechten, dat leek haar vader een goed idee. Zelf dacht ze daar anders over: in 2009 begon ze met haar opleiding aan de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater in Amsterdam. Een verstandige keuze, want het talent was in ruime mate aanwezig, getuige de publieksprijs die ze in 2012 won op het Wim Sonneveld Concours. Inmiddels heeft ze een aantal solovoorstellingen op haar naam staan, en is ze op het witte doek te zien (o.m. in Code M en Alles op tafel) en op televisie (bijvoorbeeld in Klikbeet en Promenade). Dit voorjaar zal BODEM worden uitgezonden, een serie waar Eva niet alleen in speelt, maar waar ze ook tekende voor het idee, het scenario en de regie.

foto: Lin Woldendorp