Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Napoleon Dynamite - Woe is Watching

Deadpan comedy over nerd Napoleon, bepaald niet één van de populaire leerlingen op school. Maar daar legt hij zich niet zomaar bij neer.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Jeroen Woe en Rundfunk (Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde) presenteren: Napoleon Dynamite

Napoleon Dynamite

Tiener Napoleon Dynamite woont met oudere broer Kip en zijn oma ergens in een godvergeten uithoek van Idaho. Op zijn middelbare school zijn er twee kampen: de populaire leerlingen zoals de sportuitblinkers en de cheerleaders, terwijl het andere kamp alle niet-populaire leerlingen telt. Napoleon is een ongelooflijke nerd, dus vanzelfsprekend behoort hij tot het tweede kamp. Op een dag arriveert er een nieuweling: Pedro, de enige leerling op school met een snor! Als Pedro besluit om een gooi te doen naar het voorzitterschap van de leerlingenraad, biedt Napoleon aan hem daarbij te helpen. Het wordt een hele klus, want de tegenkandidaat is ook nog eens de populairste leerling.

Regisseur Jared Hess schreef samen met zijn vrouw Jerusha het scenario voor deze originele en veelbekroonde deadpan comedy, waarmee hij zijn speelfilmdebuut maakte. Naar verluidt heeft de film een licht autobiografisch karakter: het merendeel van de vele absurde en hilarische situaties komen uit Hess’ eigen leven.

Rundfunk: Yannick van de Velde (Utrecht, 1989) & Tom van Kalmthout (Den Haag, 1991)

opvallend scherp gesneden, de timing is perfect, het tempo moordend, de grapdichtheid hoog”… “zeer overtuigend”… “schokgolven onder het publiek”. Dit zijn enkele citaten uit de recensies van de theatervoorstelling Todesangstschrei, de meest recente voorstelling van het duo Rundfunk. Dit duo wordt gevormd door Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout, twee acteurs die elkaar in 2009 leerden kennen toen zij beiden aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunst Academie studeerden. In 2012, nog tijdens de opleiding, maakten zij hun eerste Rundfunk-voorstelling, die ook te zien was bij De Parade. Het Rundfunk-concept, absurde en scherpe komedie in sketchvorm, bleek succesvol: er volgden televisieseries, meer optredens op De Parade en theatervoorstellingen. Hun vaak politiek incorrecte humor werd diverse keren bekroond, onder meer met de belangrijke cabaretprijs Neerland Hoop in 2018. Momenteel werken ze aan hun derde theatervoorstelling.

foto: Maarten Corbijn