Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Cairo Conspiracy

Visserszoon Adam gaat studeren aan de Al-Azhar Universiteit in Caïro. Maar het intituut blijkt een politiek wespennest, en tegen wil en dank belandt hij in een levensgevaarlijk machtsspel.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Cairo Conspiracy

Visserszoon Adam wil meer in het leven bereiken dan zijn vader en dus probeert hij toegelaten te worden tot de prestigieuze Al-Azhar Universiteit in Caïro, een van de meest gezaghebbende instituten in de soennitische islam. Dankzij een ruimhartige staatstoelage lukt dat. Al snel vindt hij een vriend in Zizo, die hem wegwijs maakt op de universiteit. Alles verandert als de grootimam plotseling overlijdt, niet alleen hoofd van de universiteit, maar ook de belangrijkste religieuze leider. Over zijn opvolging blijken de moslimbroeders en de Nationale Veiligheidsdienst heel andere ideeën te hebben, wat uitmondt in een sinistere machtsstrijd, die Zizo het leven kost. Ook Adam raakt er tegen wil en dank steeds meer bij betrokken.

De Zweeds-Egyptische regisseur Tarik Saleh, die eerder The Nile Hilton Incident maakte, schreef zelf het scenario voor deze spannende mix van coming-of-age-drama en spionage thriller, een verhaal over corruptie en hypocrisie. Het leverde hem de prijs op voor Beste Scenario bij het afgelopen filmfestival van Cannes.

de Volkskrant

De Egyptische thriller ‘Cairo Conspiracy’ is behalve spannend ook een lust voor het oog.

NRC

Spionagethriller die een verborgen wereld van gefluister, gekuip en gekonkel ontsluiert.