Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Natural History of Destruction

Mag de burgerbevolking een doelwit zijn om een oorlogsdoel te behalen? Aan de hand van archiefmateriaal probeert Sergei Loznitsa een antwoord te vinden.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Natural History of Destruction

Op nachtelijke beelden van een bombardement, gefilmd vanuit de bommenwerper zelf, is in de diepte een donkere vlakte te zien, opgelicht door ontelbare lichtjes – de explosies. Het is een bijna feeëriek schouwspel, ware het niet dat die lichtjes verwoesting, dood en verderf betekenen voor de mensen die er wonen.

De Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa heeft al meerdere documentaires gemaakt over de vele zwarte bladzijden die onze geschiedenis telt. Veel van zijn films bestaan uit zorgvuldig bij elkaar gezocht archiefmateriaal en in deze nieuwe film is dat niet anders. Hij baseerde zich op de essaybundel Luftkrieg und Literatur van de Duitse schrijver W.G. Sebald, waarin deze vraagtekens zet bij het gebrek aan aandacht voor de vele Duitse slachtoffers van de genadeloze geallieerde bombardementen op Duitse steden tijdens WOII.

Loznitsa stelt de vraag: is het moreel verdedigbaar om een oorlogsdoel te bereiken ten koste van de burgerbevolking? Gezien de huidige situatie in Oekraïne een pijnlijk actuele vraag.

VPRO Cinema

... weet deze zwarte bladzij uit de geschiedenis indrukwekkend tot leven te wekken.

de Volkskrant

Unieke blik in de destructieve uithoek van de menselijke ziel.