Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

African Redemption: The Life and Legacy of Marcus Garvey

Aangrijpend portret van Marcus Mosiah Garvey, belangrijk burgerrechtenleider en een van 's werelds grootste pan-Afrikanisten.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Africadelic 2023 x Rialto De Pijp

De avond wordt geopend door Audilla Vaughn (aka Femmetastic), die het publiek wlkom zal heten. Mitchell Esajas van The Black Archives zal de film inleiden.

African Redemption: The Life and Legacy of Marcus Garvey

Marcus Mosiah Garvey, geboren op 17 augustus 1887 aan de noordkust van Jamaica, zou in zijn korte leven een van 's werelds grootste pan-Afrikanisten worden, en in de ogen van sommigen de grootste burgerrechtenleider van de twintigste eeuw. In 1914 richtte Garvey in Jamaica de Universal Negro Improvement Association op, die vanaf 1917 ook actief werd in de Verenigde Staten. Hij bracht zijn boodschap van Black Pride naar de VS tijdens het hoogtepunt van de Harlem Renaissance (1918-1940) en groeide uit tot een pionier in de strijd om Amerikaanse burgerrechten voor de zwarte bevolking. Na zijn veel te vroege dood hebben de leer en filosofie van Marcus Garvey vele sociale en politieke bewegingen over de hele wereld beïnvloed, waaronder de Rastafari-, Black Power-, en huidige Black Lives Matter-bewegingen.

Zijn aangrijpende levensverhaal, in beeld gebracht door de awardwinnende Jamaicaans-Amerikaanse filmmaker Roy T. Anderson, wordt verteld door meervoudig Emmy Award-winnaar Keith David en bevat interviews met onder andere de zwarte Amerikaanse acteurs Louis Gossett Jr en Danny Glover, de Jamaicaanse (diasporische) reggaemuzikanten Sean Paul and David Hinds (Steel Pulse), en Julius Garvey, de jongste zoon van Marcus Garvey.