Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

400 Years: Taking the Knee (aflevering 1)

Schrijver en BBC-radiopresentator Dotun Adebayo vertelt het verhaal van 400 jaar zwart verzet tegen onderdrukking, slavernij en racisme.

Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Africadelic 2023 x Rialto De Pijp

400 Years: Taking the Knee (aflevering 1)

In deze film vertelt schrijver en BBC-radiopresentator Dotun Adebayo de vele verhalen over zwart verzet tegen onderdrukking. Van de Jamaicaanse nationale held Nanny of the Maroons tot de NFL quarterback Colin Kaepernick, deze documentaire viert de individuen die streden tegen onrecht, en bespreekt de impact van deze heldhaftige figuren. 400 Years: Taking the Knee begint met de eerste jaren van de Europese slavenhandel en de individuen die streden tegen kolonialisme en slavernij. Het benadrukt het belang van de kracht van individuen om historische omstandigheden te weerstaan – om lasten te dragen en muren af te breken – en behandelt vijf eeuwen van verweven Britse en Amerikaanse geschiedenis.

De eerste aflevering, die deze avond vertoond wordt, onderzoekt de verschillende uitdagingen die geleidelijk het systeem van slavernij hebben afgebroken. De aflevering kijkt naar het gewelddadige verzet dat plaatsvond binnen het Atlantische systeem, dat de 'machine' stukje bij beetje deed breken, maar ook naar de literaire en politieke dimensies in het proces van de afschaffing van de slavernij.

Na de film is er een gesprek met historicus Maurice San-A-Jong en activist Jerry Afriyie over zwarte verzetshelden in Nederland en de voormalige Nederlandse koloniën door de eeuwen heen. De moderator is schrijver en kunstenaar Amandla Awethu! (University of Color).

Maurice San-A-Jong

Jerry Afriyie