Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Metronom

In het Roemenië van Ceausescu komt de 17-jarige Ana in de problemen omdat zij net iets te enthousiast naar een Amerikaanse radiozender luistert.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Metronom

Boekarest, 1972: op school ontmoet de 17-jarige Ana haar vriendje Sorin, die haar vertelt dat hij van plan is al snel het land te zullen ontvluchten, want Roemenië is onder de communistische leider Ceausescu verworden tot een dictatuur. Later die avond gaat ze naar een feestje van haar beste vriendin Roxana. Er wordt gedronken, gelachen en gedanst, en ze luisteren naar de Amerikaanse radiozender Radio Free Europe, een radiostation dat met argusogen gevolgd door de Securitate, de Roemeense geheime politie, omdat de boodschap die die zender verkondigt haaks staat op de communistische ideologie. De tieners op het feest zijn dol op de zender en besluiten een brief te sturen, niet wetend dat ze zo met vuur spelen. Dan valt de Securitate binnen…

Metronom, vernoemd naar een heel populair radioprogramma in die dagen, is een spannend drama waarin het draait om de vraag hoe prille liefde kan overleven in een onderdrukkende omgeving; een prangende vraag, want jeugd en de drang naar vrijheid gaan immers hand in hand. Bekroond in Cannes.

NRC

... een grimmige casestudy in onderdrukking.

de Volkskrant

Warm gekleurd, in vierkant formaat geschoten speelfilmdebuut.