Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

No Dogs or Italians Allowed

Liefdevol geanimeerd portret van de (groot)ouders van de maker, mensen uit een arm Italiaans dorpje die vastbesloten waren aan de armoe te ontsnappen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

No Dogs or Italians Allowed

In het Italiaanse Piëmont ligt het bergdorpje Ugheterra. Iedereen die er ooit woonde, droeg dezelfde achternaam: Ughetto. Zo ook de grootouders van de Franse regisseur/animatiefilmer Alain Ughetto. Zijn grootmoeder Cesira vertelt hem over het leven met haar man Luigi dat toch vooral in het teken stond van de hoop op betere tijden, want de armoede was groot.

Eind 19e eeuw vertrok Luigi, de op één na oudste zoon uit een gezin van twaalf, samen met zijn broers naar Frankrijk en Zwitserland op zoek naar werk. Bij de aanleg van de Simplontunnel, die Italië met Zwitserland verbindt, leerde hij Cesira kennen. De twee trouwden, keerden terug naar het dorp en kregen vele kinderen. Maar het leven was zwaar; armoe en oorlog brachten honger, angst en onzekerheid, Uiteindelijk besloot het gezin te emigreren, zoals zoveel Italianen destijds.

Deze liefdevol geanimeerde ode aan de veerkracht van zijn (groot)ouders won de European Film Award voor beste European Animated Feature Film.

de Volkskrant

... evenzeer een monumentje voor de uitgebuite ‘spaghettivreters’ als een universeel en tijdloos migrantenverhaal.

Trouw

... een liefdevolle ode aan de eerste generatie immigranten.