Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Blue Jean

UK, jaren 80: gymlerares Jean is lesbisch, maar op school weet niemand dat. Ze komt voor een dilemma te staan als een nieuwe leerlinge arriveert, Lois, die ook gay is.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Blue Jean

Groot-Brittannië, jaren 80: de Conservatieve Partij onder leiding van Margaret Thatcher is al jaren aan de macht en dat is op alle gebieden goed te merken. Zo wordt in 1988 Section 28 aan het wetboek toegevoegd, een wet die de ‘bevordering’ van homoseksualiteit in het openbare leven verbiedt. Voor Jean (Rosy McEwen), een lesbische gymlerares die nog niet uit de kast is gekomen, maakt het aanvankelijk niet veel uit; ze houdt haar privéleven immers strikt gescheiden van haar werk. Alles verandert met de komst van een nieuwe leerling: de 15-jarige Lois. Het meisje, een buitenstaander, wordt al snel door de andere meisjes gepest. Jean weet wel waarom: ook Lois is gay. Dit plaatst haar voor een dilemma: moet ze zich aan de wet houden of moet ze Lois steunen?

De jaren 80 lijken lang geleden, toch is dit verhaal over intolerantie en zelfacceptatie, dat debuterend regisseur Georgia Oakley zelf schreef, nog altijd actueel. Het leverde haar diverse filmprijzen op, onder meer in Venetië.

VPRO Cinema

Intelligent en zelfbewust speelfilmdebuut van Oakley.