Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Als twee druppels water – 4 & 5 mei in Rialto

Verfilming van een onverfilmbaar boek: De donkere kamer van Damokles, de beroemde oorlogsroman van W.F. Hermans. Is de timide sigarenman Ducker een verzetsheld of een collaborateur? I.h.k.v. 4 & mei in Rialto.

Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Als twee druppels water – 4 & 5 mei in Rialto

Vrijheid is een kostbaar goed. Daarom staan we er elk jaar op 4 en 5 mei bij stil dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is en dat er velen hiervoor met hun leven hebben betaald. Reden om hun offer te herdenken én om te vieren dat wij nu inderdaad in vrijheid leven. Rialto doet dat met twee films: op 4 mei Als twee druppels water van Fons Rademakers naar de roman van W.F. Hermans, op 5 mei Amsterdamse helden, een nieuwe documentaire van Julia Strijland.

Als twee druppels water 
Regisseur Fons Rademakers nam een groot risico door de onverfilmbaar geachte roman De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans toch te verfilmen. Doordat niemand begrijpt wat er in het slot van het verhaal gebeurt, precies zoals het Hermans het wilde, zag Rademakers zich genoodzaakt flink af te wijken van het boek.

De timide sigarenman Ducker probeert tijdens WO II vooral niet op te vallen. Op een dag landt er een parachutist bij hem in de achtertuin – Dorbeck, een man die sprekend op hem lijkt. Via deze Dorbeck belandt hij in het verzet en neemt enkele gevaarlijke en dubieuze klusjes op zich. Na de oorlog blijkt niemand ooit van Dorbeck te hebben gehoord. Is Ducker wel zuiver op de graat?