Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Plan 75

In de nabije toekomst is Japan ontwricht geraakt door de vergrijzing. De overheid komt met een oplossing: Plan 75, oftewel euthanasie. De 78-jarige Michi is er nog niet aan toe. Voor nu…
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Plan 75

In 1973 maakte Richard Fleischer de dystopische sciencefictionfilm Soylent Green, waarin een extreem overbevolkte wereld met een tekort aan alles wordt geschetst. In die wereld is een met veel ceremonieel uitgevoerde euthanasie niet alleen een middel tegen de overbevolking, de waarheid blijkt nog veel verontrustender. Soylent Green speelt in 2022, hetzelfde jaar waarin het in sombere blauw- en grijstinten geschoten Plan 75 is gemaakt.

In de nabije toekomst staat de economie van Japan ernstig onder druk. De voornaamste oorzaak: de vergrijzing. Daarom heeft de overheid Plan 75 ingevoerd, waarbij mensen van 75 jaar en ouder zich op kosten van de staat op een ‘plezierige’ wijze kunnen laten euthanaseren. De 78-jarige Michi werkt als huishoudelijke hulp in een hotel. Van Plan 75 wil ze niets weten, maar alles verandert als ze haar baan verliest. Het lukt haar niet een nieuwe baan te vinden en omdat ze ook geen familie heeft, staat ze er helemaal alleen voor. Plan 75 biedt misschien een uitweg.

NRC

... ijzersterke tot nadenken stemmende film over hoe wij met ouderen omgaan.