Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Amsterdamse helden – 4 & 5 mei in Rialto

Freerunner Luciano Balestra betreedt zonder vrees een heel bijzonder parkour: de Amsterdamse Diamantbuurt. Ondertussen delen buurtbewoners hun verhaal. Poëtische mozaïekvertelling over deze mensen, de helden van vandaag. I.h.k.v. 4 & 5 mei in Rialto.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Amsterdamse helden – 4 & 5 mei in Rialto

Vrijheid is een kostbaar goed. Daarom staan we er elk jaar op 4 en 5 mei bij stil dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is en dat er velen hiervoor met hun leven hebben betaald. Reden om hun offer te herdenken én om te vieren dat wij nu inderdaad in vrijheid leven. Rialto doet dat met twee films: op 4 mei Als twee druppels water van Fons Rademakers naar de roman van W.F. Hermans, op 5 mei Amsterdamse helden, een nieuwe documentaire van Julia Strijland

Amsterdamse helden
"Op het moment dat je iemand kunt inspireren en iets goeds kunt doen voor iemand, als je ze misschien een wat beter leven kunt geven, dan ben je al een held." Aan het woord hier is de 23-jarige Luciano Balestra, een van de beste freerunners van Nederland. Voor hem is de stad een uitdagend parkour vol obstakels, die hij overwint met technieken uit veel verschillende sportdisciplines – het parkour wordt gevormd door de Amsterdamse Diamantbuurt. Terwijl we hem halsbrekende toeren zien uithalen, komt een aantal buurtbewoners aan het woord, 'gewone' mensen die vertellen wat vrijheid en heldendom voor hen betekenen, mensen voor wie het leven niet altijd even gemakkelijk is geweest.

Zo vertelt Anil openlijk over zijn schuldenprobleem, Peter over hoe het is om als homo te werken met Marokkaanse jongeren, Hans over zijn herinneringen aan de Jodenvervolging in WO II en Wandana over het leven met een fysieke beperking. En er zijn meer verhalen.

In deze poëtisch mozaïekfilm laat regisseur Julia Strijland zien hoe al deze mensen, net als de freerunner, hun obstakels overwinnen. Zij zijn de helden van vandaag.

Vooraf: Julia Strijland leidt haar eigen film in.