Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Munch

Biopic over de Noorse schilder Edvard Munch, die vooral bekend is geworden van één schilderij: De Schreeuw. In vier episoden wordt over zijn vaak moeilijke leven verteld.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Munch

Sommige schilders lukt het om een werk te vervaardigen dat zo tot de verbeelding spreekt dat het tot het collectieve geheugen van de mensheid is gaan behoren. Denk aan de Mona Lisa, het Meisje met de parel, de Zonnebloemen. Ook de Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) heeft zo’n werk gemaakt: De Schreeuw. Deze voorman van het expressionisme kende vele slechte periodes, waarin zijn leven beheerst werd door eenzaamheid, angst (voor het verlies van naasten) en wanhoop.

In deze biopic toont de Noorse regisseur Henrik Martin Dahlsbakken vier episoden uit het leven van Munch: als onstuimige twintiger die een mooie toekomst voor zich ziet, als gedesillusioneerde dertiger die afgewezen wordt door de Berlijnse kunstscene, als geestelijk geknakte veertiger die zich laat opnemen in een psychiatrische kliniek en als strijdbare tachtiger die zijn werk uit de handen van de nazi’s probeert te houden. Elke episode wordt door een andere acteur vertolkt. Munch was de openingsfilm van het afgelopen IFFR.