Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Fitzcarraldo - Expat Cinema

Voor de beste beelden deinsde Herzog nergens voor terug. Zo liet hij in deze film over een man en zijn droom een boot over een heuvel slepen. Het gebeurt echt! Met Klaus Kinski.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Fitzcarraldo

Peru, begin 20e eeuw: dromer en niet al te succesvolle zakenman Brian Sweeney Fitzgerald, door iedereen Fitzcarraldo genoemd, is verslingerd aan opera en wil daarom midden in het regenwoud  een operahuis laten bouwen. Het geld ervoor denkt hij met rubberhandel te kunnen verdienen. Probleem: de enige nog beschikbare rubberkavel ligt in een vrijwel ontoegankelijk gebied. Fitzcarraldo is echter niet voor één gat te vangen: hij huurt de kavel en koopt een flinke salonboot, waarmee hij naar zijn kavel wil varen. Die boot moet dan onderweg wel van de ene naar de andere rivier worden gesleept… over een heuvel. Lokale indianen, die in de boot een god zien, helpen hem daarbij.

Herzog gebruikte voor de 'bootsleepscène' geen trucage ­– het loodzware ding werd echt door mensen over een heuvel gesleurd. Een levensgevaarlijke onderneming die hem op veel kritiek kwam te staan. Voor Herzog telde alleen wat er op het doek is te zien.  Klaus Kinski speelt Fitzcarraldo.