Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Sparta

Veertiger Ewald is naar het platteland van Roemenië verhuisd. Hij bouwt er een judoschool, maar komt toch in de problemen. Oorzaak: zijn pedofiele neigingen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Sparta

In Rimini, de vorige film van de Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidls , maakte de kijker kennis met de verlopen nachtclubzanger/gigolo Richie Bravo, die met zijn tweederangs act een ouder (vrouwelijk) publiek probeert te vermaken. In Sparta stelt Seidl ons voor aan Richie’s broer Ewald, een middelbare man met pedofiele neigingen. Het maken van de film zorgde voor veel ophef toen Seidl er niet alleen van beschuldigd werd dat zijn draaidagen met de kinderen veel te lang waren, maar ook dat hij de ouders van die kinderen onvoldoende zou hebben geïnformeerd over het onderwerp van de film. Seidl weerspreekt alle beschuldigingen.

De Oostenrijkse veertiger Ewald is jaren geleden met zijn vriendin Aurica naar Roemenië verhuisd. Maar nu heeft hij haar verlaten en is verder getrokken, ergens naar een plaatsje op het platteland. Als hij een vervallen dorpsschooltje ombouwt tot judoschool, is aanvankelijk iedereen blij. Maar dat verandert als men begint te merken dat hij meer in zijn jonge pupillen is geïnteresseerd dan in judo.

NRC

...verheft Seidl ongemak en troosteloosheid tot kunst.