Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Les pires

Wat is oprecht en wat is manipulatie? De 54-jarige Gabriel wil een sociaal-realistische film over probleemjongeren maken. Deze film-in-een-film toont zijn aanpak.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Les pires

Gabriel, een 54-jarige Vlaming, staat op het punt zijn eerste film te maken. Het moet een sociaal-realistische film worden over de sociale problemen waarmee kansarme jongeren te maken krijgen. Om de film een realistisch en rauw karakter te geven, besluit hij niet-professionele acteurs te casten, in dit geval jongeren uit een probleembuurt in de Franse kustplaats Boulogne-sur-Mer. Zijn keuze valt op Lili, Ryan, Jessy en Maylis, vier kansarme jongeren. Aanvankelijk lijkt het erop dat Gabriel niets dan het beste voor heeft met de vier, maar naarmate de opnames vorderen wordt een heel andere Gabriel zichtbaar.

Les pires betekent de ergsten; regisseurs Lise Akoka en Romane Gueret laten in het midden wie ze hiermee bedoelen. Met deze gelaagde film-in-een-film tonen ze niet alleen het leven van jongeren in een achterstandswijk, ze zetten ook vraagtekens bij de mensen die dit alles in beeld brengen. Met Johan Heldenbergh als Gabriel. De film werd o.m. bekroond in Cannes.

Trouw

... stelt indringend de vraag: waar eindigt acteren en begint misbruik?

VPRO Cinema

Onberoerd zal deze levendige film niemand laten.