Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Oppenheimer

Christopher Nolans biopic over J. Robert Oppenheimer, de man die aan het hoofd stond van het Manhattan Project dat uiteindelijk leidde tot de atoombom.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Christopher Nolans Oppenheimer won zeven Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Regie, Beste Mannelijke Hoofdrol en (niet te vergeten) Beste Camerawerk. Reden te meer om de film nog twee keer op het witte doek te brengen – in Rialto De Pijp én Rialto VU.

Oppenheimer

Al in 1938 hadden Duitse geleerden het principe van kernsplitsing ontdekt, een ontdekking die de ontwikkeling van een extreem krachtige bom theoretisch mogelijk maakte: de allesverwoestende atoombom. Het was onder anderen Albert Einstein, die de Amerikaanse president Roosevelt aanspoorde hier ook zelf onderzoek naar te doen. Het idee dat nazi-Duitsland over een dermate sterk wapen zou beschikken, was zo afschrikwekkend dat de Amerikanen in 1941 besloten zelf zo’n wapen te gaan ontwikkelen; het Manhattan Project was geboren. Een team van briljante natuurkundigen, onder leiding van kerngeleerde J. Robert Oppenheimer, ging in het Los Alamos Laboratory aan de slag.

Christopher Nolan is een veelgeroemd regisseur die opvalt met intelligent vertelde verhalen die steevast duizelingwekkend mooi in beeld worden gebracht, zoals Memento, Inception en Interstellar. De historische biopic Oppenheimer is een spannende thriller over een man die zo snel mogelijk een massavernietigingswapen moet ontwikkelen, maar die zich ook terdege bewust is van de morele implicaties. Hoe is het om te werken aan de ontwikkeling van een wapen dat de wereld kan redden en tegelijk vernietigen? Met Cillian Murphy als Oppenheimer en Emily Blunt als zijn vrouw Kitty. Ook Matt Damon, Kenneth Branagh en Gary Oldman maken hun opwachting.

VPRO Cinema

Indrukwekkende biopic, visueel spektakelstuk.

NRC

De beste film die Nolan tot nu toe maakte.