Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Schrijvers in het donker: Joost de Vries met Sideways

Veelbekroonde roadmovie en bitterzoete komedie waarin alles draait om vriendschap, vrouwen en wijn. Jeugdvrienden Miles en Jack maken een wijntrip door Californië. Maar hoe sterk is hun vriendschap? Vooraf: schrijver Joost de Vries geeft zijn visie op de film.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Wat ziet een schrijver als hij naar een film kijkt? Welke indrukken neemt hij mee uit een museum? Op welke manier zijn beeldende kunst, film en literatuur via de schrijver met elkaar verbonden?

Schrijvers in het donker: Joost de Vries met Sideways

Iedere maand nodigt Schrijvers in het donker een schrijver uit om zijn of haar favoriete film te laten zien. Vooraf gaan we in gesprek over de invloed van beeld op het werk van de schrijver, en film in het bijzonder. Aan de hand van beelden en fragmenten vertelt de schrijver over de manier waarop kijken en schrijven en literatuur en film met elkaar zijn verbonden. Daarbij onthult de schrijver niet alleen iets over de praktijk als schrijver maar ook over de manier waarop literatuur en de visuele kunsten van elkaar verschillen en waarin ze elkaar overlappen en aanvullen. Ditmaal geeft Joost de Vries zijn visie. De gesprekken worden geleid door Basje Boer, schrijver en filmjournalist voor o.a. De Groene Amsterdammer.

Sideways - op 35mm
Regisseur Alexander Payne (About Schmidt, Nebraska) schreef zelf het scenario van Sideways, dat hij baseerde op de gelijknamige roman van Rex Pickett. Deze bitterzoete komedie werd meer dan honderd keer bekroond, o.m. met een Oscar.

Jeugdvrienden Miles en Jack hebben hun jonge jaren al lang geleden gedag gezegd. De wat sombere Miles, leraar Engels en gemankeerd schrijver, beseft dat hij in het leven niet veel heeft bereikt. Losbol Jack, een onbetekenend acteur, staat op het punt te gaan trouwen. Beiden zijn grote wijnliefhebbers (Miles wat meer dan Jack), dus besluit Miles zijn beste vriend, nu hij nog vrijgezel is, te trakteren op een trip door de wijnstreken van Californië. De twee blijken behoorlijk uit elkaar gegroeid - vooral waar het om vrouwen gaat. Met Paul Giamatti, Thomas Haden Church en Virginia Madsen.

Schrijvers in het donker is een programma van Rialto, Basje Boer en SLAA.

FILM & WIJN-COMBI
Op vertoon van je filmkaartje van deze editie van Schrijvers in het Donker ontvang je voor €2,50 een glas échte 'Sideways' Pinot Noir aan de bar.  Een elegante wijn, rijk aan rijpe bessen en kersen, aangevuld met uitgesproken fluweel en nootachtige smaken. 

In 2010 debuteerde Joost de Vries (1983) met zijn roman Clausewitz, een debuut dat zeer heftige en nogal tegengestelde reacties opriep; sommigen vonden het helemaal niks en meenden dat hij niet kan schrijven, anderen prezen het de hemel in en beschouwen het als een keerpunt in de letteren. Hoe dan ook, er werden ruim 10.000 exemplaren van het boek verkocht. "Lekker voor mijn studieschuld", was zijn laconieke reactie op het succes, een schuld die hij opbouwde met zijn studie Journalistiek en Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Sindsdien verschenen nog twee romans en een essaybundel van zijn hand. Binnenkort verschijnt Echte pretentie, een essay waarin pretentieuze mensen en hun pretenties tegen het licht worden gehouden.