Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Numb

Wanneer de zesjarige Roham te nieuwsgierig wordt, komt een geestelijke naar school om de kinderen de juiste normen bij te brengen. Jeugdige onschuld botst met de rauwe werkelijkheid van volwassenen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Numb

De Iraanse wet schrijft voor dat jongens en meisjes strikt gescheiden onderwijs moeten volgen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de kleuterschool; daar zitten jongen en meisjes wel door elkaar. De zesjarige Roham, die in het laatste jaar van de kleuterschool zit, begint nieuwsgierig te worden naar intieme relaties. De schooldirecteur huurt daarop een geestelijke in om de kinderen de juiste ethische en religieuze normen bij te brengen; een opmaat naar hoe hun leven er later uit zal zien. Maar Roham blijft nieuwsgierig en ontdekt duistere geheimen in het leven van pestkop Azad en het stille meisje Rana.

Na Paat (2013) is dit de tweede speelfilm van de Iraanse filmmaker Amir Toodehroosta, een gevoelig verhaal waarin de onschuld van een kind botst met de rauwe werkelijkheid van volwassenen. Ook al vertelt hij het verhaal door de ogen van de kinderen, het wordt duidelijk dat alles draait om de tegenstelling tussen vrijheid en verstikkende staatscontrole.

de Volkskrant

Fascinerend, beklemmend drama.