Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

How to Save a Dead Friend

Persoonlijke documentaire waarin filmmaakster Marusya Syroechkovskaya zichzelf en haar vriend Kimi portretteert, twee jonge mensen voor wie het leven in Rusland zwaar is.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

How to Save a Dead Friend

Het jaar is 2005: de toen 16-jarige Marusya zag geen toekomst voor zichzelf in het autoritaire en onvrije Rusland. Daarom was ze van plan nog voor het eind van het jaar een eind aan haar leven te maken. Maar toen ontmoette ze Kimi Morev in wie ze een zielsverwant herkende – een getroebleerde jongen die alle nummers van Joy Division uit zijn hoofd kende, een jongen met littekens op zijn polsen. Dankzij de sterke en liefdevolle band met hem hervond Marusya zin in het leven, hij was haar steun en toeverlaat. Kimi daarentegen ging de demonen in zijn leven te lijf met steeds meer drugs; "Het leven is genadeloos", daarvan was hij overtuigd. Marusya legde het vast met de camera.

In deze persoonlijke documentaire, haar veelbekroonde debuut, portretteert Marusya Syroechkovskaya niet alleen zichzelf en de onverbeterlijke junkie Kimi, ze geeft ook een schrijnend beeld van een hele generatie Russische jongeren die ten onder dreigt te gaan aan het gebrek aan perspectief.

Trouw

... een punky kroniek van een verloren Russische jeugd.

de Volkskrant

... krachtige montage en scènes die door je hart snijden.