Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Paths of Glory

WO I: de Franse kolonel Dax verdedigt zijn mannen voor de krijgsraad tegen de aanklacht 'lafheid'. Briljante anti-oorlogsfilm met Kirk Douglas.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Paths of Glory

Frankrijk, 1916: de Eerste Wereldoorlog is in volle gang, een meedogenloze loopgravenoorlog die aan miljoenen soldaten het leven kost. Vanuit het Franse hoofdkwartier krijgt generaal Mireau de opdracht een goed verdedigde Duitse stelling te veroveren. Aanvankelijk weigert hij, maar de zinspeling op promotie doet hem van gedachten veranderen. Hij beveelt kolonel Dax (Kirk Douglas) een aanvalsplan te bedenken en die dan ook uit te voeren. Die aanval mislukt faliekant – de mannen van één compagnie weigeren uit angst zelfs hun loopgraaf te verlaten, waarop Mireau deze 'lafaards' dreigt te executeren. Er volgt echter een krijgsraad, waar Dax zich opwerpt als advocaat van zijn mannen.

De Franse overheid was niet gecharmeerd van Kubricks indrukwekkende (anti-)oorlogsfilm; deze zou het Franse leger in een kwaad daglicht stellen. Ook al werd de film er niet verboden, het lukte de overheid wel de release tegen te houden. In Frankrijk was de film pas in 1975 voor het eerst te zien.