Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady - Docupodium

Schrijfster en historicus Cynthia McLeod verdiept zich in het leven van Elisabeth Samson (1715-1771), de eerste vrijgeborene, zwarte en vrouwelijke miljonair van Suriname.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady

Elisabeth Samson (1715-1771) was een meer dan opmerkelijke vrouw. De in Paramaribo geboren Samson was de eerste vrijgeborene, zwarte en vrouwelijke miljonair van Suriname. Terwijl de trans-Atlantische slavenhandel floreerde, stond zij aan het hoofd van een succesvolle onderneming die uit meerdere koffieplantages bestond. Saillant detail: ook op haar plantages waren tot slaafgemaakten werkzaam. Diverse keren raakte ze verwikkeld in juridische conflicten, onder meer toen ze wilde trouwen met een witte man. Aanvankelijk werd dat verboden, 'vermenging van rassen' was immers niet toegestaan, later werd ze toch in het gelijkgesteld. Op 55-jarige leeftijd stierf ze. Op haar graf in de Nieuwe Oranjetuin in Paramaribo kwam geen grafsteen.

De Surinaamse schrijfster en historicus Cynthia McLeod (1936), die zich diepgravend met de geschiedenis van de slavernij heeft beziggehouden, heeft als missie het verhaal van Samson voor altijd aan de vergetelheid te ontrukken. Filmmaker Mildred Roethof laat in haar documentaire zien hoe zij dat doet: met scherp analytisch inzicht, oog voor detail en veel humor.

Regisseur Mildred Roethof en schrijfster Cynthia McLeod zijn aanwezig en worden na afloop van de film geïnterviewd door Hanneke Groenteman.