Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Sages-femmes

Pas afgestudeerde verloskundigen Sofia en Louise gaan aan de slag in een ziekenhuis in Toulouse. Sofia verzorgt zwangerschapslessen, Louise moet vol aan de bak.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Sages-femmes

Sofia en haar kamergenoot Louise hebben hun opleiding voor verloskundige voltooid en kunnen aan de slag in een ziekenhuis in Toulouse. De eerste dag van Louise op de afdeling komt op een slecht moment, omdat ze midden in breuk zit met haar vriendje. Sofia krijgt de taak zwangerschapslessen te verzorgen, maar Louise wordt meteen in het diepe gegooid en moet meehelpen meerdere bevallingen tot een goed einde te brengen. De afdeling kampt met een structureel personeelstekort, waardoor de spanningen en stress vaak hoog oplopen – te hoog. Het personeel is vriendelijk en zorgzaam voor de vrouwen die moeten bevallen, maar onderling wordt er heel wat op elkaar gescholden en gefoeterd.

Regisseur Léa Fehner (Les ogres) baseerde het samen met Catherine Paillé geschreven scenario op de verhalen van zes verloskundigen. Het is vooral een aanklacht tegen het krakkemikkige Franse gezondheidssysteem, waarin aan alles een pijnlijk tekort is – een hartenkreet, maar met de nodige humor verteld. Bekroond bij de afgelopen Berlinale.

de Volkskrant

Sages-femmes is een onvermoeibare lofzang op de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de mensen van de kraamafdeling.

Trouw

Sages-femmes’ toont aan dat het zo niet langer kan in de Franse gezondheidszorg