Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Seven Winters in Tehran

Uit zelfverdediging steekt de 19-jarige studente Reyhaneh een man neer, met grote gevolgen. Deze indrukwekkende docu vertelt haar verhaal.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Winnaar WCA Publieksprijs 2023

Seven Winters in Tehran

Soms maakt een documentaire een onuitwisbare indruk en dat is zeker hier het geval. Aan de hand van in het geheim opgenomen getuigenissen en brieven vertelt regisseur Steffi Niederzoll het schokkende verhaal van de 19-jarige architectuurstudente Reyhaneh Jabbari. In juli 2007 probeert een oudere man Reyhaneh te verkrachten, maar ze verdedigt zich en steekt hem neer – hij sterft. De rechtbank ziet het niet als zelfverdediging, maar als moord en veroordeelt haar ter dood. De familie van de verkrachter kan haar vergiffenis schenken, maar dan moet Reyhaneh haar beschuldiging intrekken. Dat doet ze niet – het vonnis blijft staan.

Het Iraanse rechtssysteem is meedogenloos en onwrikbaar, zeker waar het vrouwen betreft. Niet alleen politici en mensenrechtenorganisaties wereldwijd probeerden het vonnis ongedaan te krijgen, ook haar familie heeft onophoudelijk bij de autoriteiten om genade gesmeekt. Toch is er uit dit alles nog iets goeds voortgekomen; Reyhaneh is het symbool geworden voor het verzet tegen vrouwenonderdrukking en de strijd voor vrouwenrechten.