Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

And the King Said, What a Fantastic Machine

Kritische documentaire over de geschiedenis van de foto – en filmcamera. Wat is onze relatie tot beeld en heeft het eigenlijk veel goeds gebracht?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

And the King Said, What a Fantastic Machine

Zou er een manier bestaan om iets uit de werkelijkheid vast te leggen op beeld? Talloze uitvinders in vroegere eeuwen hielden zich met deze vraag bezig. En ja, dat kon; in 1826 was het de Franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce die de eerste foto maakte, nog geen zeventig jaar later vertoonden de gebroeders Lumière de allereerste film. Sindsdien is het hard gegaan met de ontwikkeling van dit magische apparaat, de foto- en filmcamera. Anno nu worden we dagelijks overspoeld met ontelbaar veel (bewegende) beelden.

Waar komt die obsessie met beeld vandaan? De Zweedse filmmakers Axel Danielson en Maximilien Van Aertryck proberen in deze essayistische, kritische documentaire die vraag te beantwoorden met het vertellen van de geschiedenis van de camera. Er komt veel voorbij, van Leni Riefenstahl en video's van IS tot stokoude televisieprogramma's, reclame en Instagram, waarbij de regisseurs zich vooral richten op de fundamentele relatie tussen mens en beeld. Is de mens van dit alles beter geworden?