Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Het smelt

Verfilming van de gelijknamige bestseller van Lize Spit. Eva keert terug naar haar geboortedorp om af te rekenen met de kwelgeesten uit haar verleden.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Het smelt

In 2015 verscheen de debuutroman van de Vlaamse schrijver Lize Spit: Het smelt. De roman werd een in België en in Nederland een bestseller. De eveneens Vlaamse regisseur Veerle Baetens, vooral bekend als actrice, verfilmde de roman naar een scenario dat zij zelf samen met Spit en Maarten Loix schreef. Het is haar speelfilmdebuut.

Eva heeft een los baantje bij een fotograaf in Brussel, maar verder is er niet veel – ze is eenzaam. Als ze via de social media leest dat de sterfdag van een jeugdvriendin wordt herdacht, besluit ze naar haar geboortedorp Bovenmeer af te reizen. Ze wil daar vooral de confrontatie aangaan met de kwelgeesten uit haar jeugd. Toen ze dertien was, wilde Eva graag bij een groepje rond de wat oudere Pim en Laurens horen. Het was in de snikhete zomer van dat jaar dat alles voorgoed veranderde. Ze gaat op pad met een blok ijs in de kofferbak... Met Charlotte de Bruyne en Rosa Marchant als de volwassen respectievelijk jeugdige Eva.

VPRO Cinema

Fraaie verfilming van Lize Spits gelijknamige bestseller.