Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Das Lehrerzimmer

Op de school waar de betrokken Carla Nowak lesgeeft, loopt een dief rond. Die moet wel uit haar klas komen, denken haar onverschillige collega's.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Das Lehrerzimmer

Carla Nowak werkt nog maar kort op het gymnasium, waar ze wiskunde en gym geeft. Ze is jong, idealistisch en toegewijd aan haar leerlingen, zeker aan de probleemgevallen. Haar collega's tonen enkel onbegrip; zij willen vooral dat de schoolregels nauwgezet worden nageleefd, ook als dat met harde hand gebeurt. Als er op school een dief blijkt rond te lopen, neemt de schooldirectie direct ingrijpende maatregelen, die vooral Carla's leerlingen treft, want men is ervan overtuigd dat de dief een van haar leerlingen is. Ze gaat zelf op onderzoek uit en doet een ontdekking die de school op zijn grondvesten doet schudden.

Wanneer is iets waar, wanneer gaat het om vooroordelen, wat is nog rechtvaardig? Het zijn deze prangende vragen die de Duitse regisseur Ilker Çatak in dit spannende schoolklasdrama aan de orde stelt. De antwoorden zijn niet eenvoudig te geven, zo blijkt, want iedereen houdt vast aan zijn eigen versie van de waarheid. O.m. bekroond bij de Berlinale.

NRC

... het is vooral het spel van Benesch dat Das Lehrerzimmer de moeite maakt.

de Volkskrant

Een meeslepende, claustrofobische thriller.