Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

They Shall Not Grow Old - 3D

Peter Jackson brengt WO I tot leven - met kleur, met geluid, met natuurlijke beweging – een cinematografisch huzarenstukje.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

They Shall Not Grow Old - 3D

Overal in Europa kun je ze nog vinden, tot in de kleinste dorpjes aan toe: de monumenten met de namen van de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Die loopgravenoorlog heeft Europa blijvend getekend; miljoenen kwamen om. 11 november was het honderd jaar geleden dat de wapenstilstand werd gesloten, waarmee de oorlog de facto werd beëindigd. Aanleiding voor regisseur Peter Jackson om de archieven van het Britse Imperial War Museum in te duiken, wat resulteerde in deze adembenemende en grensverleggende documentaire.

De filmbeelden uit WO I zijn in zwart-wit, schokkerig en zonder geluid. Daardoor is het moeilijk voor te stellen hoe het geweest moet zijn. Jackson heeft met behulp van de modernste technieken de geschiedenis gerevitaliseerd: er is kleur, de bewegingen zijn natuurlijk en de soldaten hebben een stem gekregen. Hoe was het leven aan het front, waarover spraken de soldaten met elkaar, hoe klonk het oorlogsgeweld? Dankzij Jackson kunnen we ons nu beter dan ooit inleven in de waanzin van die oorlog. Het gebruik van 3D versterkt de ervaring.

De Volkskrant

Qua techniek is They Shall Not Grow Old baanbrekend en het resultaat is verbluffend .

Het Parool

Peter Jacksons ingekleurde oorlogsdocu is geweldig.... Verbluffende documentaire die de kijker zo dicht mogelijk bij de ervaringen van de soldaten in de Eerste Wereldoorlog brengt.