Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Youth

Vijf jaar lang volgde filmmaker Wang Bing jonge textielarbeiders in de Chinese stad Zhili, wat resulteerde in deze monumentale documentaire.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Youth

In de stad Zhili, niet heel ver van Sjanghai, staat alles in het teken van de textielindustrie. De stad telt ruim 18.000 naaiateliers, waar zo’n 300.000 arbeiders dag in dag uit enorme hoeveelheden kleding produceren. Veel van die textielarbeiders zijn jonge mensen afkomstig uit de plattelandsgebieden rond de Yangtze-rivier. Ze zijn gemotiveerd en onvermoeibaar, want op een dag moet er immers een gezin gesticht worden. Er ontstaan net zo makkelijk vriendschappen en liefdesrelaties als dat die weer verbroken worden, er wordt gepraat, gelachen, geplaagd en ruzie gemaakt, waarna de nacht wordt doorgebracht op slaapzalen.

Filmmaker Wang Bing, die bekend staat als een man die de sociaaleconomische realiteit van China compromisloos in beeld brengt, trok vijf jaar lang door Zhili om het alledaagse leven in de talloze werkplaatsen te laten zien. Hij neemt er de tijd voor; in bijna drieënhalf uur ontrukt hij een aantal van de jonge arbeiders aan de anonimiteit van de massa.

NRC

... smokkelt ons ergens binnen waar normaliter geen camera’s mogen komen.

de Volkskrant

De grote kracht is dat maker Wang Bing zich nooit laat verleiden tot rechttoe rechtaan slachtofferdenken.