Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Smoke Sauna Sisterhood

Diep in de bossen van Estland staat een traditionele rooksauna, de plek waar vrouwen lief en leed met elkaar delen. Anna Hints brengt het prachtig in beeld.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Smoke Sauna Sisterhood

Volgens de Finnen en de Esten gaat er niets boven de traditionele rooksauna, een type sauna waarbij heel veel hout wordt verstookt om de saunaruimte op te warmen. De ruimte vult zich met rook en pas als de juiste temperatuur is bereikt, wordt er een raampje of een luikje in het dak geopend om de rook af te voeren. De stokoude traditie van de rooksauna staat op de culturele erfgoedlijst van de Unesco.

Diep in de bossen van Estland staat zo'n rooksauna. Het is een plek waar vrouwen samenkomen om zich onder te dompelen in de rituelen die bij de sauna horen, een plek waar lief en leed wordt gedeeld, waar herkenbare verhalen aan elkaar worden verteld, waar zweetdruppels, water en tranen versmelten.

De Estse regisseur Anna Hints laat in deze film zien, haar eerste lange documentaire, hoe de vrouwen met elkaar omgaan en hoe ze elkaar vertrouwen – een intiem portret, schitterend in beeld gebracht.

NRC

... tijdens het kijken soms het gevoel krijgt dat de warmte en de rook van het filmscherm afkomen.

VPRO Cinema

... intieme, louterende documentaire.