Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Bu├▒uel in the Labyrinth of the Turtles

Las Hurdes (1933), een korte, marxistische docu van de surrealistische regisseur Luis Buñuel, heeft een opmerkelijke ontstaansgeschiedenis, hier verbeeld in prachtige animatie.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Bu├▒uel in the Labyrinth of the Turtles

Niet lang nadat hij eind jaren 20 radicaal met zijn bourgeoisfamilie had gebroken, raakte Luis Buñuel bevriend met schilder Salvador Dali, een van de belangrijkste vertegenwoordiger van het surrealisme. Zij bundelden hun creatieve krachten en maakten twee films: in 1929 het nu nog altijd choquerende Un chien andalou en een jaar later het politiek 'ondermijnende' en scandaleuze L'âge d'or. Daarna raakten de twee voor de rest van hun leven gebrouilleerd.

Buñuel, nu bekend als prominent surrealistisch regisseur, zat na het schandaal rond L'âge d'or financieel aan de grond. Tot een vriend de loterij won en bereid was zijn volgende film te financieren: Las Hurdes, een korte, marxistisch getinte documentaire over het Spaanse Extremadura, toen een ongelooflijk armoedige plattelandsstreek.

Hoe die film tot stand gekomen is laat filmmaker Salvador Simó zien in prachtige en zeer kleurrijke animatie, die hij doorsnijdt met de oorspronkelijke zwart-witbeelden van Las Hurdes. Het resultaat is een meeslepend en verrassend verhaal over vriendschap, kunstenaarschap en idealen.

Only on Mon April 29 with English subs at 9:30 pm.

Trouw

Animatie blijkt een uitstekende vorm om dit verhaal te vertellen.

VPRO Cinema

Mooi geanimeerd, opzienbarend en heel informatief