Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Insiang

Insiang woont met haar verbitterde moeder in een sloppenwijk in Manila. Haar leven lijkt uitzichtloos, dus is het tijd dat er iets gebeurt.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Insiang

Hoe uitzichtloos kan het leven zijn? Insiang, ze werkt in een wasserette, woont met haar moeder Tonya in een sloppenwijk van Manila. Tonya, ooit door haar man verlaten, is een verbitterde, boze vrouw, die haar woede vooral op Insiang afreageert. Op een dag trekt Dado, het nieuwe, piepjonge liefje van Tonya, bij de twee in. Dado is een bullebak die het ook op Insiang heeft voorzien. Als hij zich aan haar heeft vergrepen, kiest Tonya de kant van Dado; Insiang heeft de verkrachting aan zichzelf te danken, vindt ze. Insiang ontvlucht het huis en zoekt steun bij haar vriendje Bebot, maar met hem belandt ze van de regen in de drup. Er moet iets gebeuren…

Regisseur Lino Brocka (1939-1991), alom beschouwd als een van de invloedrijkste Filipijnse filmmakers, wilde met deze film, een karakterstudie van een jonge vrouw, laten zien hoe sociaal onrecht in de overbevolkte sloppenwijken en het daaruit voortkomende geweld de menselijke waardigheid aantasten.

Restored in 2015 by Cineteca di Bologna/ L’Immagine Ritrovata. Restoration funding provided by The Film Foundation’s World Cinema Project and the Film Development Council of the Philippines.