Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Touki Bouki

De Senegalese Mory en zijn vriendin Anta dromen van een leven in Parijs. Maar hoe moet de reis worden betaald? Regisseur Mambéty liet zich inspireren door de nouvelle vague.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Op vrijdag 22 december (Rialto De Pijp, 21.15) wordt de film ingeleid door theatermaker en performer Myra Fanta Bodian en creative en Senegal-expert Khady Postma.

Touki Bouki

Het zou zomaar kunnen dat Touki Bouki de eerste avantgarde-film is die op het Afrikaanse continent is gemaakt. De Senegalese regisseur Djibril Diop Mambéty heeft zich duidelijk laten inspireren door de Franse nouvelle vague, wat duidelijk te zien is aan het camerawerk, en geeft op die manier commentaar op de (post)koloniale toestand van zijn geboorteland. Toen Martin Scorsese de film voor het eerst zag, was hij enthousiast en noemde het "een filmisch gedicht gemaakt met een rauwe, ongebreidelde energie."

In de Senegalese hoofdstad Dakar dromen koeienhouder en kleine crimineel Mory en zijn aan de universiteit studerende vriendin Anta van een leven elders. Ze zijn het leven in Senegal meer dan zat en zouden het liefst naar Parijs vertrekken. Mory weet wel hoe hij aan geld voor de overtocht moet komen: hij steelt het van een welgestelde homoseksueel. Hij is ervan overtuigd dat hem gouden bergen in Frankrijk wachten, maar Anta is een stuk realistischer. De tickets voor de reis kunnen worden gekocht.

Restored in 2008 by The World Cinema Foundation at Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata in association with the family of Djibril Diop Mambéty. Restoration funding provided by Armani, Cartier, Qatar Airways and Qatar Museum Authority.