Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Indië verloren...

Na WO II probeerde de Nederlandse overheid met harde hand het Indonesische streven naar onafhankelijkheid te onderdrukken. Was dat gerechtvaardigd?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Indië verloren...

Toen de Japanse bezetting in 1945 voorbij was, meende de Nederlandse overheid dat het koloniale bestuur van Nederlands-Indië op de oude voet kon verdergaan. De Indonesiërs dachten daar heel anders over en eisten onafhankelijkheid. Nederland zette het leger in om orde op zaken te stellen, wat men heel eufemistisch 'politionele acties' noemde. De snoeiharde en nietsontziende oorlog die men daar voerde, die tot 1949 duurde, werd decennialang als gerechtvaardigd bestempeld – de Gordel van Smaragd was immers van ons.

Deze documentaire van de Zuid-Koreaans-Nederlandse regisseur In-soo Radstake onderzoekt hoe dat mogelijk is en kijkt daarbij naar de rol die politici, media en historici hierbij gespeeld hebben. Radstake laat gerenommeerde historici uit o.m. Indonesië, Australië en de VS aan het woord om licht te werpen op deze complexe geschiedenis, om die zo in de internationale politieke context van destijds wordt te plaatsen. Hij laat zo zien hoe dit alles tot op de dag van vandaag doorwerkt.

NRC

Messcherp en urgent ... een van de beste documentaires ooit over de Indonesië-oorlog van 1945-1950.

de Volkskrant

Ondanks een bombardement aan informatie blijft de documentaire van In-Soo Radstake helder, scherp en overzichtelijk.