Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Miel-Emile

De bijna 80-jarige Emile kijkt met een filosofische blik terug op zijn bewogen leven in de Franse Pyreneeën, waar zijn vader, kunstenaar Pierre Raaijmakers, vlak na WOII een huis kocht.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Miel-Emile

Net na WO II kocht de Brabantse kunstenaar Pierre Raaijmakers een berg in de Franse Pyreneeën om daar onder paradijselijke omstandigheden met zijn vrouw en kinderen te gaan wonen. In 2015 bezocht regisseur Peter van Houten de berg en besloot een film te maken over de oudste zoon Jean-Marie, de plaatselijk priester. Van Houten is teruggekeerd om nog een telg van het gezin te portretteren: Jean-Marie's broer, de bijna 80-jarige Emile, ook wel Miel genoemd. Misschien had hij van alle kinderen, het waren er twaalf, wel het meeste last van zijn autoritaire vader, die het gezin als een waar dictator bestierde. Gelukkig was er zijn zachtaardige moeder.

Met veel geduld en warmte laat Van Houten de filosofisch Emile zijn verhaal vertellen en hij doet dat met een voice-over van Emile zelf en de brieven van diens moeder, voorgelezen door een kleindochter. Het leven op de berg was armoedig, kil en allesbehalve paradijselijk.