Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Deep Rising - Movies That Matter on Tour

Van wie zijn de oceaanbodems eigenlijk? Een prangende vraag nu er plannen bestaan die bodems te gaan ontginnen. Wat zou dat voor de biodiversiteit betekenen?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Deep Rising

Om de groene economie van energie te voorzien, wordt onontgonnen gebied aangeboord: de diepzee. Maar mijnbouw op de oceaanbodem kan enorme, onvoorziene gevolgen hebben. En van wie ís de diepe oceaan eigenlijk?

Neem Gerard Barron, CEO van Deep Green Resources. Zijn bedrijf ontwikkelt manieren om mangaanknollen van de oceaanbodem naar boven te halen. Dit kan, claimt hij, de deur openen naar een duurzame planeet. Volgens hem kunnen deze diepzeeschatten de wereldwijde hausse aan elektrische auto’s volledig van energie voorzien.

Barrons groene pitch kan op veel enthousiasme rekenen. Maar experts als marien geoloog Sandor Mulsow zijn fel tegen mijnbouw op de oceaanbodem. De mineralen zijn cruciaal voor de biodiversiteit in de oceaan – die op haar beurt cruciaal is voor het leven op aarde. Bovendien is vastgelegd dat de diepzee ‘gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid’ is – ofwel: eigendom van ons allemaal. En wordt er überhaupt wel geluisterd naar de inheemse bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea, wier levensonderhoud hierdoor wordt bedreigd?

Op deze avond mogen we vier gasten verwelkomen: Sian Owen (Deep Sea Conservation Coalition), Sascha Landshoff (Greenpeace), Stefanie Wels (Ocean Rebellion), en Aaron Pereira (Ocean Rebellion).

Sian Owen zal de film kort inleiden, na afloop is het de beurt aan Sascha Landshoff, Stefanie Wels en Aaron Pereira om hun licht op de problematiek te laten schijnen.