Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Samsara

Van de tempels in Laos naar de stranden van Zanzibar: een ziel wordt begeleid op doorreis van het ene lichaam naar het andere.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Samsara

In Laos wonen en studeren tientallen monniken in prachtige boeddhistische tempels. Elke dag steekt een jonge monnik de rivier over om een oude vrouw een tekst voor te lezen die als leidraad dient voor het vinden van haar weg naar het hiernamaals. Wanneer de vrouw sterft, begint haar geest een zintuiglijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam. Om de reis te voltooien, moet zij zich laten meeslepen door licht en geluid.

De cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie – dat is waar het Sanskrietwoord Samsara naar verwijst. De rituelen die hiermee gepaard gaan, verschillen per religie. Met een wervelwind van geluiden en kleuren laat regisseur Lois Patiño de cyclus op een bijzondere en indrukwekkende manier zien. Hij beschouwt Samsara als een reflectie op de relatie tussen de mens en de natuur waarin hij woont. In Samsara brengt hij de intieme, meditatieve reis in Laos, Tanzania en Zanzibar in beeld.

NRC

... raadselachtig en ongeƫvenaard.

de Volkskrant

Een unieke belevenis.