Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Chocolat

Debuutfilm van Claire Denis, gebaseerd op haar eigen jeugd, een drama over de verhouding tussen de lokale zwarte bevolking en de witte, Franse kolonisator in Kameroen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Chocolat

De 7-jarige France leidt een mooi en overzichtelijk bestaan in Kameroen, waar haar vaak afwezige vader districtsgouverneur is. Haar beeldschone moeder Aimée hangt lusteloos rond in de koloniale villa, waar alleen haar zware bediende Potée nog voor enige reuring in haar leven zorgt. Als er vlakbij een vliegtuigje een noodlanding maakt, vinden de gestrande passagiers onderdak in de villa. Hun komst, en vooral die van Luc Segalen, zet de verhoudingen op scherp, want het wordt ongepast gevonden dat Aimée en France te dicht bij de onzichtbare maar nooit te passeren scheidslijn komen tussen de lokale zwarte bevolking en de witte kolonisator. De Fransen zijn immers superieur, zo vinden ze zelf.

Regisseur Claire Denis putte voor deze debuutfilm uit haar eigen jeugd, die zij grotendeels in West-Afrika doorbracht. Alle stijlkenmerken die haar latere films zo bijzonder maken, zijn in dit debuut al aanwezig: fraai gekadreerde beelden, weinig dialogen en een non-lineaire vertelling. Met o.a. Giulia Boschi en Isaach De Bankolé.