De zaak Tuitjenhorn - Docupodium
In 2013 wijkt huisarts Nico Tromp af van de richtlijnen om een stervende kankerpatiënt acuut palliatief te kunnen sederen. Nadat zijn co-assistente dit meldt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ, toen nog IGZ), wordt Tromp zonder wederhoor beschuldigd van moord. Kort hierna maakt hij een einde aan zijn leven. In ‘De zaak Tuitjenhorn’ zien we hoe weduwe Anneke Tromp de strijd aangaat met de Staat voor eerherstel van haar man.
Regisseur Sarah Vos filmde drie jaar lang weduwe en arts Anneke Tromp in haar gevecht tegen de Staat om eerherstel van haar overleden man, huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn. Een gevecht dat Anneke Tromp, na bijna drie jaar procederen, uiteindelijk bij de Raad van State wint. De Staat keert haar weliswaar de hoogste schadevergoeding voor immateriële schade ooit uit, maar wijst elke verdere vorm voor verantwoordelijkheid voor de tragedie die zich heeft afgespeeld af. Zo ontvouwt zich in de documentaire een uiterst pijnlijk en tragisch verhaal dat roept om een hernieuwd medisch-ethisch, maatschappelijk én politiek debat over de ontstane angstcultuur onder huisartsen bij acute stervensbegeleiding. Een angstcultuur die ook verstrekkende maatschappelijke gevolgen heeft voor iedereen die hiermee te maken krijgt.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd weigerde aan deze film mee te werken en daarom worden de vertegenwoordigers hiervan vertolkt door Pierre Bokma.
Na afloop wordt regisseur Sarah Vos geïnterviewd door Gijs Groenteman.