Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Position Among the Stars - CinemAsia

Het laatste deel van wijlen Leonard Retel Helmrichs trilogie over het moderne Indonesië, waarin hij 12 jaar lang drie generaties van de christelijk-islamitische familie Sjamsuddin uit de sloppenwijken van Jakarta volgt.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Position Among the Stars

Het laatste deel van wijlen Leonard Retel Helmrichs trilogie over het moderne Indonesië is een bekroonde documentaire die de christelijk-islamitische familie Sjamsuddin gedurende 12 jaar volgt.

De soms grappige en ontroerende alledaagse perikelen van de familie Sjamsuddin vormen een microkosmos van de moderne Indonesische samenleving, met al haar contrasten tussen stad en platteland, welvaart en armoede, en religie en globalisering. Grootmoeder Rumidjah en haar zoon Bakti hopen dat kleindochter Tari als eerste van de familie naar de universiteit gaat, terwijl Tari zelf alle herkenbare kenmerken van een opstandige tiener vertoont: haar voornaamste interesses zijn winkelen en jongens.

Retel Helmrich gebruikt wederom de door hem ontwikkelde Single Shot Cinema techniek, waarvan de karakteristieke stijl - met lange ononderbroken shots zonder interviews of commentaar - nauw verwant is aan cinema verité en direct cinema. De ruime, intuïtieve bewegingen van de camera zijn kenmerkend: het is eerder een fly-in-the-air dan een fly-on-the-wall, zwervend tussen de verschillende familieleden.