Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Banel & Adama

Betoverend verhaal uit Senegal over de onmogelijke liefde tussen Banel en Adama, de boosheid onder de dorpsbewoners en de extreme droogte.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Banel & Adama

In een afgelegen dorp in het noorden van Senegal slaat het noodlot toe als de echtgenoot van Banel een dodelijke val in een put maakt. De traditie wil dat diens broer, het aanstaande dorpshoofd Adama, zijn plaats inneemt. Ondanks het verdriet is dit een welkome wending in Banels leven, want zij was altijd al verliefd op Adama. Al snel hebben de twee alleen nog oog voor elkaar, Adama wil niet langer dorpshoofd worden, maar enkel nog met zijn geliefde ergens buiten het dorp gaan wonen; de dorpsbewoners vinden het maar niks. Als het dan ook nog niet wil gaan regenen, komt de liefde tussen de twee onder druk te staan.

Debuterend regisseur Ramata-Toulaye Sy vertelt in haar eerste, zelfgeschreven lange film een betoverend en tijdloos liefdesverhaal, dat het klassieke Romeo en Julia in herinnering brengt. Tegelijk laat ze zien hoe het leven op het platteland van Senegal eruitziet, welke positie vrouwen daarin spelen en wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering.

de Volkskrant

... een dromerige maar opvallend krachtige film.

NRC

Knappe, beeldschone scènes maken het Senegalese landschap bijna voelbaar.