Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Photophobia – Movies That Matter on Tour

De oorlog in Oekraïne raast door en dus moeten de 12-jarige Nikki en zijn familie schuilen in een metrostation. Documentaire over het leven onder de grond.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Photophobia

Op een koude ochtend in februari arriveren de 12-jarige Niki en zijn familie bij een metrostation in Kharkiv. De naargeestige realiteit is dat deze plek hun schuilplaats is voor de oorlog die buiten woedt. Daglicht staat gelijk aan gevaar, en dus moet de jongen in het neonlicht van het metrostation leven. Oneindig dwalend langs de lege metro’s en volle perrons, ontmoet hij leeftijdgenoot Vika, waarna er een nieuwe wereld voor hem opengaat. Terwijl ze steeds hechter worden, vinden de kinderen de moed om de zon op te zoeken.

De oorlog in Oekraïne heeft al aan talloze mensen het leven gekost – de oorlog is bruut en wreed. De Slowaakse regisseurs Ivan Ostrochovský & Pavol Pekarčí wilden in deze documentaire laten zien dat ondanks alle gruwel ook het 'echte' leven doorgaat: kinderen blijven kinderen, er wordt muziek gemaakt, gelachen en ook geflirt. Ondanks de heftigheid van het onderwerp laat Photophobia toch vooral zien dat hoop en liefde nooit verloren gaan. Bekroond op het filmfestival van Venetië.