Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Navalny

Vrijdag 16 februari werd bekendgemaakt dat de Russische oppositieleider Alexei Navalny was overleden. Een grote schok, maar helaas geen verrassing, zo blijkt uit deze docu uit 2022.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Navalny

Het nieuws kwam niet als een verrassing, maar niettemin was de schok groot: vrijdag 16 februari werd bekendgemaakt dat de Russische oppositieleider Alexei Navalny was overleden, de man die al jaren gevangen zat in diverse strafkampen. Volgens de officiële lezing zou hij onwel zijn geworden tijdens een wandeling en daarna zijn gestorven. Niemand neemt deze verklaring heel serieus, zeker omdat hij een dag eerder nog gezond en wel gezien was.

Dat het nieuws niet als een verrassing kwam, zal duidelijk zijn voor iedereen die deze documentaire van Daniel Roher uit 2022 ziet. Het verhaal begint hier in 2020 als een vliegtuig van Siberië naar Moskou een noodlanding moet maken omdat een van de passagiers aan boord ziek is geworden. Het ging om Navalny, die, zo bleek later, met het zenuwgas novitsjok was vergiftigd. Natuurlijk ontkende president Poetin elke betrokkenheid bij deze aanslag. Eenmaal hersteld gaat Navalny samen met het team van Bellingcat op zoek naar bewijs voor de betrokkenheid van het Kremlin. Als het niet allemaal echt gebeurd was, zou dit een spannende spionagethriller kunnen zijn, maar de film moet nu helaas gezien worden als het voorspel bij de dood van een moedig man.